5 tips voor koppels aan de start van een fertiliteitstraject

Start fertiliteitstraject

Hieronder vind je enkele tips die ik mezelf had willen geven aan de start van ons fertiliteitstraject, hopelijk hebben jullie er wat aan. <3

1. Stap niet zomaar in een fertiliteitstraject

Eentje die ik zelf zeker anders zou doen. Denk goed na voor je dokter, gynaecoloog,… je voorstelt om aan een traject te beginnen. Informeer je goed. Lees online zaken na. Praat er over met je partner en eventueel mensen die zelf een traject hebben doorgemaakt. Kortom, neem de beslissing weloverwogen voor je er aan begint.

2. Ben je zeker dat de diagnose juist is?

Ik hoor tegenwoordig heel veel mensen die gediagnosticeerd zijn met PCOS waarvan ik denk, mmm dat lijkt me niet helemaal te kloppen. Ook ik stelde me er geen vragen bij toen ik de diagnose kreeg. Tegenwoordig plakken ze sommige labels echter erg snel. Lees je eerst eens goed in en ga eventueel eens langs een echte fertiliteitskliniek voor een second opinion.

3. Ga naar een fertiliteitskliniek

Deze sluit meteen aan op mijn vorige tip over een juiste diagnose. Als je toch denkt dat er iets mis is, met jou of je partner, ga dan naar een fertiliteitskliniek. Ga wel eerst eens langs bij je huisdokter of gynaecoloog voor een eerste gesprek. Wanneer er echter een bepaald traject wordt voorgesteld zou ik altijd ook voor een second opinion naar een fertiliteitskliniek gaan. Hier testen ze echt alles en zijn ze echt gespecialiseerd in fertiliteit, in tegenstelling tot de regionale ziekenhuizen. Het lijkt een grote stap maar hier gaan ze je wel meteen goed helpen en krijg je ook de nodige emotionele begeleiding. Dit had mij bespaard dat ik maandenlang met een foute diagnose en aanpak werd behandeld.

4. Bekijk natuurlijke alternatieven

Afhankelijk van welk probleem je hebt kan je ook kijken om eerst natuurlijk je lichaam te helpen. Krijg je geen regels of is je cyclus onregelmatig? Kijk eens online of je eventueel je voedingspatroon wat kan wijzigen, anders kan bewegen of alternatieve behandelingen kan volgen zoals bijvoorbeeld acupunctuur. Dit laatste heb ik gedaan tijdens mijn traject en ik geloof dat dit me echt geholpen heeft om zwanger te geraken en te blijven. Mocht ik het allemaal opnieuw kunnen doen zou ik nu eerst vanuit mijn eigen kracht werken. Niet elk fertiliteitsprobleem laat dit natuurlijk toe, dus dit hangt echt af van je diagnose.

5. Laat alles goed testen

Start je met een fertiliteitstraject? Laat alles dan op voorhand zeker goed testen. Vraag uitgebreid bloedonderzoek van zowel jezelf als je partner (zoek hier eventueel informatie over op), vraag dat het staal van je partner wordt getest,… Het heeft geen zin om jou al veel hormonen te laten nemen als er ook bij je partner (nog) iets mis kan zijn. 33% van de fertiliteitsproblemen liggen bij de vrouw, 33% bij de man & 33% bij beiden. Zorg dus dat je een volledig beeld hebt voor je met een behandeling start zodat jullie (hopelijk) meteen op de goede weg zitten en niet nodeloos onderzoeken doen en hormonen nemen terwijl er nog andere factoren spelen.

Zit jij al in een fertiliteitstraject? Lees dan zeker deze blog.

Heb je hier nog vragen over? Je mag me altijd een berichtje sturen via mijn Instagram. Ik wens je veel succes & stuur je veel liefde <3.

Dikke kus,

Julie

You may also like

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *