Onze fertiliteitsreis

Vorige week vertelde ik eerlijk op mijn Instagram over onze fertiliteitsreis. Door dit taboe te doorbreken hoop ik andere vrouwen en koppels die door eenzelfde proces gaan een hart onder de riem te steken en te laten weten dat ze niét alleen zijn in dit verhaal. Langs de andere kant wil ik ook mensen meer bewust maken van de problematiek en een inzicht geven in welke impact dit heeft op koppels hun leven. Zowel op fysiek, emotioneel als relationeel vlak. Vanaf nu zal ik dan ook regelmatig updates geven over ‘onze’ PCOS-reis.

First of all – I am doing these blogs in Dutch since it’s easier for me to talk about this difficult topic in my own language.

De grootste stap

Glenn en ik wisten altijd al dat we kinderen wilden. Na bijna 10 jaar samen, een prachtig huis en ons eigen hondje Jax was het tijd voor de grootste stap – een eigen kindje. Omdat ik voor het nemen van mijn pil erg regelmatig mijn regels had dacht ik dat ik snel ging zwanger zijn. Ik wilde dus pas stoppen toen ik er écht helemaal klaar voor was. In augustus 2018 voelde ik echt dat de knop was omgedraaid en belandde ‘de pil’ dus in de vuilbak.

Ik had al gehoord over ontpillen dus wist wel dat het 1 à 2 maanden kon duren voor mijn regels er door kwamen. Ik maakte me dus ook geen zorgen en samen genoten we volop van de heerlijke (na)zomer. Na twee maanden geen regels te hebben besloot ik om toch eens langs de huisdokter te gaan. Gewoon om me even gerust te laten stellen. Hij gaf aan dat ik me zeker geen zorgen moest maken. Als ik na een jaar nog niet zwanger was moest ik nog eens langskomen. Na 4 maanden te stoppen met mijn pil had ik mijn regels echter nog altijd niet en besloot ik naar de gynaecoloog te gaan.

Het verdict

Daar viel het verdict erg snel: ik heb PCOS. Ik viel echt uit de lucht, ik had er eerlijk gezegd niet bij stil gestaan dat er wel eens grotere problemen konden zijn. Ik had dan ook nog nooit gehoord over PCOS, endometriose of een vervroegde menopauze… Zowel uit de inwendige echo als uit mijn bloedresultaten bleek duidelijk dat ik PCOS heb. De gynaecologe stelde me gerust, met enkele pilletjes slikken komt dit wel in orde en geraak je wel zwanger.

De meeste vrouwen die een verminderde vruchtbaarheid hebben of die na één jaar proberen nog niet zwanger zijn krijgen Clomid voorgeschreven. Dit is een geneesmiddel dat zorgt voor het rijpen van je eitjes. Bij PCOS is het namelijk zo dat je hormoonhuishouding in de war zit. Hierdoor heb je allemaal kleine eicellen, maar deze kunnen niet doorgroeien. Dankzij Clomid krijgt normaal 80% van de vrouwen een eisprong.

Een nieuwe klap

Begin december 2018 begon ik met mijn eerste dosis Clomid, 5 x per dag 50 mg. Nadien moet je nog eens 5 dagen wachten en daarna kom je langs voor een inwendige echo en een eventuele bloedanalyse. Na 10 dagen was er echter niets gebeurt.

De gynaecologe gaf me aan om nog eens 5 dagen 50 mg Clomid te nemen en dan weer 10 dagen te wachten. Na dus bijna een maand ging ik opnieuw voor een echo. Ik had nu wel een eitje dat groeide maar nog niet rijp was (een eitje is rijp vanaf +-18 mm). De gynaecologe zag in mijn bloed dat ik een naderende eisprong had en gaf aan om na drie dagen terug te komen om te zien of de eisprong effectief had plaats gevonden. Drie dagen later belde ze echter met het nieuws dat mijn waarden terug gedaald waren.Mijn lichaam was niet sterk genoeg om zelf een eisprong te voorzien… Een nieuwe klap.

Onze eerste echte kans

Vanaf toen moest ik om de twee dagen opnieuw naar het ziekenhuis. Zelfs op 1 januari 2019 om 10 uur ’s morgens. Happy new year… die 1ste januari kregen we wel éindelijk goed nieuws, mijn eitje was rijp en de dag nadien mocht ik Pregnyl spuiten. Dit zijn hormonen die er voor zorgen dat je binnen 36 uur een eisprong hebt. Na 5 maanden was het dan eindelijk zover, onze eerste echte kans.

Naast de opstart van Clomid kreeg ik ook een HCG-onderzoek. Dit is een (pijnlijk) onderzoek waarbij ze een contrastvloeistof in je eileiders en baarmoeder spuiten om te kijken of je eileiders toegankelijk zijn. Gelukkig zag dit er allemaal goed uit! Ook Glenn werd getest en bij hem leek alles a-ok. De gynaecologe stelde ons gerust, ze was er 100% zeker van dat we binnen zes maanden zwanger gingen zijn…

Vol goede moed…

Vol goede moed begonnen we aan ronde 2. Er werd besloten om voor 100 mg te gaan, een verdubbeling van de dosis. Ook nu duurde het weer ongeveer 25 dagen voor mijn eitje rijp was en moest ik weer om de twee dagen naar het ziekenhuis. Die bezoeken wegen echt op je. De teleurstelling die je elke keer hebt omdat het nog altijd niet goed genoeg is maken het zwaar. Ok, het zijn altijd ‘maar’ 2 dagen maar wanneer je middenin het verhaal zit is elke dag er één te veel. Ook mijn baarmoederslijmvlies was elke keer te dun, en eigenlijk is je kans op innesteling dan sowieso al erg klein…

Er even tussenuit

Na het zware nieuws van de afgelopen maanden besloten we om er even een week met twee tussenuit te gaan. Op vakantie kreeg ik (helaas) mijn regels en moest ik dus terug met Clomid beginnen. Opnieuw nam ik 5 x 100 mg en ging ik na 10 dagen naar het ziekenhuis. Ook nu volgden er 2 weken van om de 2 dagen naar het ziekenhuis… uiteindelijk bleek ik geen één eitje te hebben dat reageerde. En toen ben ik echt even ingestort.

Ik had me zo misselijk en down gevoeld van de Clomid en om dan te beseffen dat het allemaal voor niets was geweest… Daarbovenop moest ik Duphaston nemen. Wéér een hormoon dat je 10 dagen moet nemen. Na 3 à 4 dagen komen dan je regels door en kan je dus aan een nieuwe ronde beginnen. In één klap verloren we dus bijna 6 weken tijd. Glenn zegt altijd dat ik het zo niet mag zien, en geloof mij het is niet dat ik nu moét zwanger zijn – mocht ik binnen een jaar zwanger zijn is het ook ok – maar dit proces is zo slopend dat je er gewoon zo snel mogelijk uit wilt…

Acupunctuur

Na de mislukte ronde 3 besloot ik acupunctuur eens een kans te geven. Ik had er al veel goede dingen over gehoord en ik geloof ook echt in alternatieve geneeswijzen. Mijn accapuncturiste gaf aan dat ik volgens de Chinese geneeskunde een zwakke nierenergie en bloedleegte heb (een beetje Chinees (letterlijk) maar als het je interesseert kan je het altijd eens googelen). Naast het wekelijkse prikken van mijn energiepunten schreef ze me ook twee voedingssupplementen voor, Fertility Woman en Woman’s Treasure (what’s in a name…). De maandelijkse kost van ongeveer 200 euro voor enkel de alternatieve geneeskunde vonden we echter ook wel stevig. We besloten dus om het drie maanden te proberen en het nadien te evalueren.

In de volgende blogpost vertel ik verder ons verhaal. Is er een onderwerp rond onvruchtbaarheid waar je graag meer over weet? Of wil je graag wat meer uitleg over één aspect? Stuur me een berichtje en ik bespreek het graag in een volgende blog! (Kanttekening: Ik deel niet alle zaken uit ons verhaal. Sommige dingen hou ik liever voor ons als koppel, ik deel dus enkel hetgeen waarbij we ons allebei comfortabel voelen).

Dikke kus,

Julie

You may also like

14 comments

 1. Beste Julie,
  Normaal zou ik nooit reageren op dergelijke post, maar dit is sterker dan mezelf. je verhaal is ZO herkenbaar en tegelijk zo hardverwarmend! Ik zag je artikel op Flair.be, en na het lezen van deze post ga ik je zowiezo volgen. Mijn partner en ik zitten in exact hetzelfde verhaal en soms voel ik me zo alleen op de wereld, het lijkt soms echt nog een taboe er openlijk over te spreken. Daarom dat ik dit zo knap van je vind! Ik krijg er zelf energie en moed van! Dankjewel, en massas succes!!!!!
  Liefs, Liese

  1. Hey Liese, wat een superlief berichtje. Jammer om te horen dat je ook PCOS hebt. Maar ik ben blij dat je niet meer het gevoel hebt dat je alleen bent. Veel succes, ik hoop dat jullie snel positief nieuws krijgen. xxx

 2. Beste Julie,

  Ik herken mezelf enorm in je verhaal, het doet dan ook echt deugd om te weten dat we niet alleen zijn. Mijn lief en ik zijn ook in augustus 2018 gestopt met de pil en nu, enkele maanden later, nog steeds niet zwanger. In april kreeg ik de diagnose PCOS en kreeg ik het advies om te vermageren vooraleer andere stappen worden genomen. Ik heb geen overwicht, maar ik moet blijkbaar perfect in evenwicht zijn. Het is niet makkelijk, maar ik heb geen andere keuze en moet er mij bij neerleggen; 6 kg moet eraf en er is nu al 2,5 af! Ondertussen heeft mijn lief zijn sperma laten testen en ook daar kregen we niet zo’n goed nieuws. Bij hem is er waarschijnlijk ook sprake van een verminderde vruchtbaarheid. Dit is echter nog niet zeker, dus een volgende test binnen 3 weken moet uitsluitsel geven. Door dit alles, werd IVF snel uitgesproken bij ons. Op zich heb ik er geen probleem mee dat we via IVF zouden moeten zwanger worden. Ik loop gewoon rond met een enorme angst om nooit zwanger te kunnen worden. Dit gevoel overvalt mij vaak. En in tussentijd moet ik maar afwachten terwijl de weken verstrijken, ik moet vermageren en ik toch niet kan zwanger worden…
  Het leven is niet eerlijk, maar we moeten hoop hebben.

  Bedankt voor je getuigenis! Mensen weten inderdaad vaak niet waarover ze spreken of geven ongevraagd toch hun mening.

  Groetjes,
  Silke

  1. Hey Silke, wat jammer te horen dat je ook PCOS hebt. Wel raar dat je moet vermageren als je niet echt te zwaar bent, maar ze zullen wel hun redenen hebben! Hoor vaak dat wanneer je afvalt het wel kan helpen om je natuurlijke cyclus te herstellen! Bij mij was dit echter niet nodig omdat ik een perfect gezond gewicht heb. Goed bezig, hopelijk ben je snel de 6kg kwijt! Sowieso heeft gezond eten ook een goede impact op je hormonen dus misschien dat het wel sneller werkt! Wel lastig dat je meteen IVF zou moeten doen maar langs andere kant ook goed dat ze meteen doorpakken en jullie goed geholpen kunnen worden. Ik snap je angst zeker, heb ik soms ook. Maar we moeten er gewoon in blijven geloven! De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dikke knuffel, Julie

 3. Hallo Julie,

  Ik volg je al een hele tijd en ik vind het heel moedig dat je dit deelt met jouw publiek. Normaal zou ik niet snel reageren op een blogpost, maar ik wou je deze tip echt heel graag meegeven: Ik wil jou heel graag Iris de Goede aanraden,Zij werkt voornamelijk met mensen die PCOS, endometriose, PMS,… hebben en geeft voedingsadvies om hen hiermee te helpen. Ik lees heel vaak positieve verhalen…

  Alle info: http://www.fitmetiris.com.

  Heel veel succes!

  Groetjes,

  Lies

  1. Hey Lies, dankje voor je berichtje. Superlief van de tip, ik ga het zeker eens bekijken! Groetjes, Julie

 4. Ook ik ben hier gekomen door jouw interview met Flair en ook ik heb samen dat lotje getrokken.
  Wat een herkenning in je verhaal… Regelmatige menstruatie dus de wereld die op je hoofd valt en de goedbedoelde ‘je moet positief blijven!!’-peptalks.
  Daarbij komt bij nog eens dat mijn gewicht en hormoonhouding wél in orde zijn, maar ik onregelmatige cyclussen heb (37 – 53 dagen) en er heel af en toe wel een eisprong is. Wat maakt dat mijn gynae voor de moment nog geen verdere stappen wilt ondernemen en Afwachten. Wachten wachten wachten…
  Ik duim voor een goede afloop, zowel voor jou als voor mij. Mijn gedachten zijn bij je!

  1. Hey Marijke. Ook ik heb een gezond gewicht. Mijn hormonen zijn echter wel echt in de war. 🙂 Wat ik al vaak gehoord het dat helpt is een koolhydraatvrij dieet. Zelf moet ik ook zuivel, koude groenten, exotisch fruit, frisdrank en alcohol mijden. Misschien helpt het je om je cyclus nog wat regelmatiger te krijgen? Knuffel, Julie

   1. Hey Julie,
    Bedankt voor de tip! Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik het hoor, ik probeer Dokter Google ook niet te veel te raadplegen.
    Ik heb nu een boek besteld ‘Healing PCOS’, een 21 dagen aanpak met dieet en levensstijl om PCOS aan te pakken. Misschien wat zweverig, maar dan heb ik toch het gevoel dat ik iets *doe* in plaats van enkel te wachten. En baadt het niet, dan schaadt het niet.
    Knuffel!

     1. Het boek vandaag ontvangen! Maar na het verticaal doorlezen heb, vrees ik dat deze retour gaat… In grote lijnen voornamelijk gericht op de vrouwen die overgewicht hebben en willen afvallen. Uiteraard met de auteur haar vitaminen- en mineralensupplementen en haar eiwitshakes.
      Hopelijk komt er bij jou wat schot in de zaak 2 juli

 5. Dag Julie,
  Ik heb jouw blog gelezen omdat ik ook pcos heb en al een tijdje bezig ben met onze eerste kind.
  Ik heb alleen het geluk met regelmatige menstruaties en geen hormoonafwijkingen. Maar de eitjes springen bij 15 od 16mm zonder clomid.
  Uiteindelijk zal het je lukken om zwanger te raken!
  Mag ik vragen waar de fertility woman voor zijn?

  1. Oh wel goed dat je nog regelmatig een eisprong hebt. De fertility woman is om de hormonen meer in balans te krijgen zodat je cyclus regelmatiger en beter wordt. Kus, Julie

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *